Alimentació saludable a La Casa de les Lletres

Un aliment saludable és aquell en que manca algun ingredient, o no el conté en grans quantitats, que pugui generar alguna malaltia degenerativa quan el seu consum es repeteix.

Però sabem en realitat que és menjar sa?

A hores d'ara definir en què consisteix una alimentació saludable pot resultar-te una obvietat. Però ens encanta recordar-te les idees més clares i interessants.

Al Restaurant de La Casa de les Lletres, sabem el que sol passar sovint quan sortim a menjar fora de casa, volem vigilar la nostra dieta, per la qual cosa intentem triar aliments saludables. El que a priori sembla una cosa tan simple com donar un cop d'ull a la carta d'un restaurant a la recerca d'aliments sans pot convertir-se en una tasca complicada i tediosa.

I ja no diguem si disposem de poc temps a l'hora de menjar o la gana empeny i ens deixem portar impulsivament per les opcions menys saludables.

Per això volem compartir amb vosaltres la nostra espectacular cuina, recuperant les tradicions gastronòmiques del nostre territori i els antics sistemes de producció agrícola, tot i que pot semblar una idea gairebé romàntica.

Els aliments que servim en el restaurant de La Casa de les Lletres són de temporada i de proximitat. (Slow Food)

En definitiva, això implica que es consumeixen en el seu moment òptim, sense haver viatjat milers de quilòmetres fins a arribar a la nostra taula.

En termes generals:

Menja especialment productes frescos (fruites, verdures, peixos, carns blanques, ous, llegums, cereals integrals, fruita seca, llavors), menys processats i procura que sigui el més variat possible.

Beu molta aigua. T'ajudarà a depurar l'organisme, a facilitar el trànsit i a reduir la sensació de gana.

Pren cinc racions de fruites i verdures. Pots fer-ho així:
La primera peça de fruita en el desdejuni.
A mig matí una altra fruita o suc natural.
En el dinar, una ració de verdures (cuinades o crues, com prefereixis).
Per a berenar, una altra peça de fruita.
En el sopar, més verdura (en puré, rostida, com a guarnició, en amanida…).

Consumeix cereals integrals (civada, sègol, espelta, quinoa…). La fibra i els fitoesteroles t'ajudaran a accelerar el trànsit intestinal i a disminuir l'absorció de colesterol.

Verdures verdes per a netejar l'organisme. Bledes, espinacs, col·les…descongestionen l'aparell digestiu, cuiden el pàncrees i el fetge i són riques en calci, ferro i vitamines del grup B.

No t'oblidis dels llegums. Font de proteïnes vegetals i fibra. Si et resulten indigestes consumi-les en purés i combina amb vegetals i cereals per a aconseguir plats complets.

Aliments diürètics per a afavorir l'eliminació de líquids. Espàrrecs, carxofes, carabassa, cogombre, api… Hi ha centenars de receptes sanes a base de purés o panachés amb aquestes verdures.

Fruites diürètiques. També t'ajudaran a eliminar líquids la pinya, la síndria, la papaia, o el meló.

Infusions digestives com el te verd. És antioxidant i depuratiu. Accelera el metabolisme i aporta flavonoides amb gran poder antioxidant. Prova també la camamilla, o cua de cavall, que ajuden a eliminar líquids i gasos.

Fruita seca i llavors. Aporten proteïnes vegetals i greixos saludables. Són saciants i poden formar part dels teus menús saludables.

Pren algun lacti cada dia. Desnatat, si no vols afegir greixos o estàs a dieta. Són proteïnes i hidrats i protegeixen la teva flora intestinal.

L'alimentació saludable del Cafè de la Casa dels Lletres, nostre restaurant.